• Novinky

            • Zápis detí do 1. ročníka ZŠ

            • Podmienky prijímania detí na vzdelávanie v základnej škole

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši 6. rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

               

              Zákonný zástupca je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši 6 rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

              Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania.

              Ak zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole dopustí sa priestupku, za ktorý mu obec uloží pokutu podľa § 37 ods. 3 alebo § 37a ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) vo výške od 30 eur do 331,50 eur, a to aj opakovane.

              Miesto plnenia povinnej školskej dochádzky

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v školskom obvode, v ktorom má trvalý, ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Určujúcim kritériom pre určenie spôsobu plnenia povinnej školskej dochádzky je výlučne trvalý pobyt dieťaťa.

              Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky

              Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré k 31. augustu 2023 (vrátane) nedovŕši 6. rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľovi školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

              Zákonný zástupca môže požiadať o prijatie dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole aj v prípade, ak dieťa nedovŕši k 31. augustu 2023 (vrátane) 6 rokov veku a v školskom roku 2022/2023 neplnilo povinné predprimárne vzdelávanie.

              Posúdenie školskej spôsobilosti

              Ak dieťa po dovŕšení 6 roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na

              základe:

              - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

              - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a

              - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia

              Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal.

              Dôležité:

              Návrat dieťaťa prijatého na základné vzdelávanie, ktoré sa od 1. septembra 2023 stane žiakom základnej školy, späť do materskej školy (po začatí školského roka 2023/2024) už nie je možný.

              Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

              Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

              Dôležité:

              Prihláška je podaná a platná, ak je podpísaná oboma zákonnými zástupcami (§ 144a ods. 1 školského zákona ) a bola podaná akýmkoľvek spôsobom.

              Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie.

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená( neoverená kópia súdneho rozhodnutia)

              • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať ( neoverená kópia lekárskej správy)

              • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (čestné vyhlásenie)

              V prípade, ak:

              • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu,

              • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa

              Postup prijímacieho konania

              1. Zákonný zástupca podá základnej škole v listinnej podobe alebo elektronicky vyplnenú prihlášku, ku ktorej v prípade potreby priloží požadované prílohy.

              2. Škola doručenú a podpísanú prihlášku registratúrne zaeviduje.

              3. V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť zákonného zástupcu a dieťaťa. V prípade, ak sa dieťa zápisu nezúčastní, základná škola je povinná dieťa aj tak zapísať, t. j. neúčasť dieťaťa nemožno považovať za dôvod nezapísania dieťaťa do základnej školy.

              4. Riaditeľ školy rozhodne o prijatí dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole do 15. júna 2023 a doručí vydané rozhodnutie zákonným zástupcom.

              5. Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľa školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.

              Priebeh zápisu v našej škole

              1. Zákonný zástupca si vyberie deň zápisu podľa zverejneného harmonogramu.

              2. Na zápise predloží potrebnú dokumentáciu.

              3. Dieťa počas zápisu vykonáva rôzne činnosti na posúdenie zrelosti- rozhovor, pracovný list, recitácia, spev, manuálna zručnosť v rozsahu cca 15 minút.

              4. Po ukončení zápisu dieťa získa pamätný list a vecné ocenenie.

            • Anglické divadelné predstavenie

            • Žiaci 5. – 9.ročníka v marci navštívili anglické divadelné predstavenia v Dome kultúry v Poprade – LAZY GOAT a LAST WISH. Zaujímavé príbehy, anglický prejav , variabilná scéna, žánrovo rôznorodá hudba aj pestré herecké kreácie očarili žiakov natoľko , že sa tešia na ďalšie predstavenia.

            • Skrátenie prevádzky MŠ dňa 31.marca 2023.

            • Upozorňujeme rodičov detí a zákonných zástupcov žiakov na skrátenie dĺžky prevádzky Materskej školy dňa 31. marca 2023 ( piatok ) do 12,30h z pracovno-organizačných dôvodov. Za pochopenie ďakujeme.

            • Skrátenie prevádzky ŠKD dňa 31.marca 2023.

            • Upozorňujeme rodičov detí a zákonných zástupcov žiakov na skrátenie dĺžky prevádzky Školského klubu detí dňa 31. marca 2023 ( piatok ) do 14,30h z pracovno-organizačných dôvodov. Za pochopenie ďakujeme.

            • Divadelné predstavenie v Spišskej Novej Vsi

            • Dnes sa deti druhého stupňa vybrali za kultúrou. Režisér Peter Palik pripravil pre Spišské divadlo ďalší pôvabný rozprávkový príbeh, ktorý zdramatizoval na motívy rozprávky Kráska a zviera od Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Ide o príbeh nevinného dievčaťa menom Bianka, ktoré sa dostane do zakliateho zámku, kde vládne ohavný netvor. Netvor jej však neublíži. Jedinou jeho podmienkou je, že dievča nesmie uzrieť jeho podobu. Bianka privolí a postupne si na spoločnosť netvora zvykne. Dokonca si ho i obľúbi. Jedného dňa však zbadá netvorovu tvár v zrkadle. No jej city sú omnoho silnejšie ako strach a vďaka tomu sa podarí netvora odkliať. Romantický príbeh v sebe skrýva veľkú metaforu života, že skutočná krása človeka nie je v jeho zovňajšku, ale je ukrytá v jeho srdci.

            • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna pre žiakov II. stupňa

            • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou, Dolný Smokovec16021, Vysoké Tatry

              týmto oznamuje, že  

              v zmysle § 150 ods.5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní udeľuje

                Žiakom II. stupňa  dňa 22.03.2023

              z organizačných dôvodov /Testovanie T9/ riaditeľské voľno.

              Žiaci I. stupňa budú mať riadne vyučovanie, prevádzka MŠ,ŠJ a ŠKD ostáva nezmenená.

              Mgr. Ondrej Balogh, riaditeľ školy

               

            • Exkurzia v múzeu TANAPU

            • Dnes strávili štvrtáci deň v múzeu TANAPU v Tatranskej Lomnici kde absolvovali besedu s autorkou knihy Vitaj v múzeu Andreou Kellӧ Žačokovou. V expozícii sa zoznámili s prírodou a históriou Tatier, ale aj so životom a kultúrou podtatranského ľudu v minulosti. 

            • Lyžiarsky výcvik

            • Prežili sme zábavný týždeň na lyžiach v Lučivnej. Učili sme sa a zlepšovali v lyžiarskej technike. Počasie a podmienky na svahu sme zažili v rôznych podobách. Bol to zážitkový a veselý týždeň, na ktorý budeme dlho spomínať. 

            • Marec - mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy.

              V rámci mesiaca MAREC - mesiac knihy, žiaci našej školy navštívili mestskú knižnicu v Dolnom Smokovci. Dozvedeli sa zaujímavosti zo života a tvorby Kristy Bendovej. Oboznámili sa s jej knihami, vypočuli si časť textu, ktorý prečítala knihovníčka a následne sa predviedli aj žiaci vo svojich čitateľských zručnostiach. Vo štvrtok našu školu navštívila Danuša Dragulová - Faktorová, spisovateľka, novinárka a vydavateľka časopisov pre deti - MAXIK, ZVONČEK, ENVIRÁČIK....Deti sa dozvedeli ako vzniká kniha a časopis. V závere besedy každý zúčastnený obdržal časopisy z jej vydavateľstva.

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Tento školský rok sa naša škola zapája do mnohých súťaží. Jednou z nich je aj Dejepisná olympiáda do ktorej sa zapojil náš žiak Martin Maťaš zo VII. A. V okresnom kole získal veľmi pekné 5. miesto a zároveň ocenenie úspešný riešiteľ. Martinovi blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach, ktorých sa ešte zúčastní. 

            • Exkurzia v Košiciach

            • Včera sa žiaci druhého stupňa zúčastnili exkurzie technického múzea a centra  v Košiciach. Prešli si rôzne oddelenia, strojárstvo, hutníctvo, dejiny zubnej techniky, exponáty technických vecí, ktoré používali ľudia v rôznych storočiach. Každé dieťa zaujalo niečo iné a pár fotografií zverejňujeme. 

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Dolný Smokovec 16021, Vysoké Tatry
        • +421 52 442 25 95
        • Dolný Smokovec 16021
          059 81 Vysoké Tatry
          Slovakia
        • 36165051
        • 2021435614
        • ZŠ: +421 52 442 25 95

          MŠ: +421 901 717 068

          riaditeľ školy:
          Mgr. Ondrej Balogh +421 911 159 980
          zástupca riaditeľa školy
          Mgr. Dušan Melo +421 911 159 976
          zástupkyňa pre MŠ:
          Monika Jasenčáková : 0901 717 068
          ekonómka školy:
          Ing. Zuzana Wechterová +421 911 159 982
          vedúca školskej jedálne:
          Jana Hudáková +421 911 159 974
          e-mail: zsdsmokovec@gmail.com
          špeciálny pedagóg:
          Mgr.Katarína Bekeš
          0907/353458
          email: bekeszsdsmokovec@gmail.com
          konzultačné hodiny: utorok 12,20 - 14,30
          streda 12,20 - 13,30
      • Prihlásenie